Ris a la mande cupcakes

Det er 3. søndag i advent, og det betyder at der her kommer endnu en julecupcake. Denne gang er det den gode gamle ris a la mande, der er blevet skilt ad og genskabt som en cupcake. Det er blevet til en kirsebærkage fyldt med kirsebærsovs, toppet med ris a la mande og pyntet med hakkede mandler og hjemmelavet kirsebærkrymmel.

ris a la mande cupcakes 012

Der er en hel del elementer i denne opskrift, så man skal gå i gang i god tid. Det er en god ide at lave krymmel og risengrød dagen i forvejen da krymmelet skal tørre og grøden skal køle. Den grød jeg bruger til min frosting er meget stiv – så holder den bedre på formen. Den er altså ikke så velegnet til at spise, men den er rigtig velegnet til at lave ris a la mande af.

Antal: Ca. 16 stk

Kagerne

Det skal du bruge:

  • 125 g usaltet smør
  • 125 g sukker
  • 2 æg
  • 175 g mel
  • 1,5 tsk bagepulver
  • 1 knsp salt
  • 1,5 dl kirsebærsovs (brug den de bedst kan lide – og hvis du har en hjemmelavet er du jo bare endnu bedre)
  • Saften af en halv citron

Fremgangsmåde:

  • Alle ingredienserne skal have stuetemperatur og tænd ovnen på 180 grader almindelig varme
  • I skål piskes smør og sukker lækkert og luftigt
  • Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt ved mellem hvert æg til massen er ensartet
  • I en skål for sig blandes mel, bagepulver og salt
  • Tilsæt halvdelen af melblandingen til smør/æggeblandingen – pisk kun lige til det hele er blandet sammen og er ensartet
  • Tilsæt derefter halvdelen af kirsebærsovsen og saften fra den halve citron – pisk til det er ensartet
  • Gentag ovenstående med det sidste af melblandingen og kirsebærsovsen
  • Dejen fyldes 2/3 op til kanten i papirforme
  • Bages ved 180 grade almindelig varme i ca. 22 minutter indtil de er gyldne på toppen
  • Lad kagerne køle helt ned inden du putter frosting på dem

ris a la mande cupcakes 013

Risengrød – Laves dagen i forvejen

Det skal du bruge:

  • Lidt vand
  • 2 dl ris til grød
  • 6,5 dl sødmælk

Fremgangsmåde:

  • Hæld en lille smule vand i gryden – bare lige så det dækker bunden – lad vandet koge op
  • Hæld risene i gryden og lad dem opsuge vandet
  • Hæld derefter mælken i gryden – lad det koge op ved svag varme
  • Lad grøden koge i ca. 45 minutter – husk at røre i den ofte… Det brænder nemlig meget nemt på…
  • Lad grøden dampe af og sæt den derefter i køleskabet

Frosting

Det skal du bruge:

  • 1,5 dl piskefløde
  • 3 blade husblas
  • 500 g kold risengrød
  • 50 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 50 g mandelmel
  • 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde:

  • På et tidspunkt skal du lave flødeskum – sæt den skål og det piskeris du har tænkt dig at bruge i køleskabet
  • Læg de 3 blade husblas i blød i koldt vand – det skal ligge der i ca. 10 minutter
  • Hæld de 1,5 dl piskefløde op i en gryde
  • Når husblassen er blevet udblødt, skal du tage det op ad skålen og vride vandet fra
  • Put husblassen ned i gryden til 1,5 dl piskefløde – varm det ved middel varme til husblassen er smeltet – tag det derefter af varmen igen
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og findel dem med en lille smule af sukkeret
  • Put risengrød, vaniljesukker, sukker og mandelmel i en skål (IKKE den der står i køleskabet). Rør det hele godt sammen
  • Hæld derefter piskefløden med husblas i lidt ad gangen – du skal røre godt rundt mellem hver gang, så det bliver jævnt fordelt
  • Tag skål og piskeris ud ad køleskabet – hæld de 2 dl piskefløde op i skålen og pisk det til en stiv flødeskum
  • Vend forsigtigt flødeskummet ned til risengrøden
  • Sæt din frosting i køleskabet i ca. 30 minutter – bare lige så den får lov til at sætte dig lidt

ris a la mande cupcakes 018

Kirsebærkrymmel

Det skal du bruge:

  • 175 g flormelis
  • 1/4 tsk salt
  • 1 æggehvide
  • 1 spsk + 2 tsk frysetørret kirsebærpulver (jeg har fundet mit hos blok18) Man kan også godt bruge frysetørrede hindbær, men så smager det selvfølgelig ikke af kirsebær
  • 1 spsk vand

Fremgangsmåde:

  • Følg vejledningen her

Sådan samles kagerne

Det skal du bruge:

  • Kager med kisebærsovs
  • ca. 2 dl kirsebærsovs
  • 1 hel mandel unden skal
  • Ris a la mande frosting
  • ca. 100 g grofthakkede mandler uden skal
  • Kirsebærkrymmel

Fremgangsmåde:

  • Lav en lille fordybning i alle kagerne

ris a la mande cupcakes 002

  •  Fyld hullerne op med kirsebærsovs

ris a la mande cupcakes 003

  •  Skal du bruge kagerne til en julefrokost eller til jul, kan du lægge en mandel i en ad kagerne

ris a la mande cupcakes 005

  • Sprøjt ris a la mande frosting ud på kagerne – jeg synes det bliver pænest med en rund tylle.
  • Pynt kagerne med groft hakkede mandler og kirsebærkrymmel
  • Tag kagerne ud af køleskabet en time før du skal servere dem – så får de den bedste temperatur… Og vent med at putte krymmel på til sidst øjeblik… Ellers bliver den nemlig opløst af den frosting, der er på kagerne

ris a la mande cupcakes 050

2 comments

  1. Fantastisk god ide!

    1. Hej Mari

      Mange tak for din kommentar og dine søde ord.
      Det er også en af mine yndlingskager! Og desserter!

      Glade kagehilsner fra Nina

Skriv et svar