Det er 3. søndag i advent, og det betyder at der her kommer endnu en julecupcake. Denne gang er det den gode gamle ris a la mande, der er blevet skilt ad og genskabt som en cupcake. Det er blevet til en kirsebærkage fyldt med kirsebærsovs, toppet med ris a la mande og pyntet med hakkede mandler og hjemmelavet kirsebærkrymmel.
Der er en hel del elementer i denne opskrift, så man skal gå i gang i god tid. Det er en god ide at lave krymmel og risengrød dagen i forvejen da krymmelet skal tørre og grøden skal køle. Den grød jeg bruger til min frosting er meget stiv – så holder den bedre på formen. Den er altså ikke så velegnet til at spise, men den er rigtig velegnet til at lave ris a la mande af.
Antal: Ca. 16 stk
Kagerne
Det skal du bruge:
- 125 g usaltet smør
- 125 g sukker
- 2 æg
- 175 g mel
- 1,5 tsk bagepulver
- 1 knsp salt
- 1,5 dl kirsebærsovs (brug den de bedst kan lide – og hvis du har en hjemmelavet er du jo bare endnu bedre)
- Saften af en halv citron
Fremgangsmåde:
- Alle ingredienserne skal have stuetemperatur og tænd ovnen på 180 grader almindelig varme
- I skål piskes smør og sukker lækkert og luftigt
- Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt ved mellem hvert æg til massen er ensartet
- I en skål for sig blandes mel, bagepulver og salt
- Tilsæt halvdelen af melblandingen til smør/æggeblandingen – pisk kun lige til det hele er blandet sammen og er ensartet
- Tilsæt derefter halvdelen af kirsebærsovsen og saften fra den halve citron – pisk til det er ensartet
- Gentag ovenstående med det sidste af melblandingen og kirsebærsovsen
- Dejen fyldes 2/3 op til kanten i papirforme
- Bages ved 180 grade almindelig varme i ca. 22 minutter indtil de er gyldne på toppen
- Lad kagerne køle helt ned inden du putter frosting på dem
Risengrød – Laves dagen i forvejen
Det skal du bruge:
- Lidt vand
- 2 dl ris til grød
- 6,5 dl sødmælk
Fremgangsmåde:
- Hæld en lille smule vand i gryden – bare lige så det dækker bunden – lad vandet koge op
- Hæld risene i gryden og lad dem opsuge vandet
- Hæld derefter mælken i gryden – lad det koge op ved svag varme
- Lad grøden koge i ca. 45 minutter – husk at røre i den ofte… Det brænder nemlig meget nemt på…
- Lad grøden dampe af og sæt den derefter i køleskabet
Frosting
Det skal du bruge:
- 1,5 dl piskefløde
- 3 blade husblas
- 500 g kold risengrød
- 50 g sukker
- 1 vaniljestang
- 50 g mandelmel
- 2 dl piskefløde
Fremgangsmåde:
- På et tidspunkt skal du lave flødeskum – sæt den skål og det piskeris du har tænkt dig at bruge i køleskabet
- Læg de 3 blade husblas i blød i koldt vand – det skal ligge der i ca. 10 minutter
- Hæld de 1,5 dl piskefløde op i en gryde
- Når husblassen er blevet udblødt, skal du tage det op ad skålen og vride vandet fra
- Put husblassen ned i gryden til 1,5 dl piskefløde – varm det ved middel varme til husblassen er smeltet – tag det derefter af varmen igen
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og findel dem med en lille smule af sukkeret
- Put risengrød, vaniljesukker, sukker og mandelmel i en skål (IKKE den der står i køleskabet). Rør det hele godt sammen
- Hæld derefter piskefløden med husblas i lidt ad gangen – du skal røre godt rundt mellem hver gang, så det bliver jævnt fordelt
- Tag skål og piskeris ud ad køleskabet – hæld de 2 dl piskefløde op i skålen og pisk det til en stiv flødeskum
- Vend forsigtigt flødeskummet ned til risengrøden
- Sæt din frosting i køleskabet i ca. 30 minutter – bare lige så den får lov til at sætte dig lidt
Kirsebærkrymmel
Det skal du bruge:
- 175 g flormelis
- 1/4 tsk salt
- 1 æggehvide
- 1 spsk + 2 tsk frysetørret kirsebærpulver (jeg har fundet mit hos blok18) Man kan også godt bruge frysetørrede hindbær, men så smager det selvfølgelig ikke af kirsebær
- 1 spsk vand
Fremgangsmåde:
- Følg vejledningen her
Sådan samles kagerne
Det skal du bruge:
- Kager med kisebærsovs
- ca. 2 dl kirsebærsovs
- 1 hel mandel unden skal
- Ris a la mande frosting
- ca. 100 g grofthakkede mandler uden skal
- Kirsebærkrymmel
Fremgangsmåde:
- Lav en lille fordybning i alle kagerne
- Fyld hullerne op med kirsebærsovs
- Skal du bruge kagerne til en julefrokost eller til jul, kan du lægge en mandel i en ad kagerne
- Sprøjt ris a la mande frosting ud på kagerne – jeg synes det bliver pænest med en rund tylle.
- Pynt kagerne med groft hakkede mandler og kirsebærkrymmel
- Tag kagerne ud af køleskabet en time før du skal servere dem – så får de den bedste temperatur… Og vent med at putte krymmel på til sidst øjeblik… Ellers bliver den nemlig opløst af den frosting, der er på kagerne
Skriv et svar