Grundopskrift: Swiss Meringue Buttercream

Jeg kan ikke så godt lide smørcreme. Jeg synes det smager for meget af… SMØR! Så derfor laver jeg swiss meringue buttercream i stedet for. Det hedder “swiss meringue” fordi den af lavet af schweizisk marengs. En schweizisk marengs er mere stabil end en almindelig marengs, der er lavet ved at piske æggehvider og sukker sammen. En schweizisk marengs er lavet ved at man varmer sukker og æggehvider op indensmøret piskes i.

Denne opskrift på frosting er fløjlsblød og let. Den er fundet hos Martha Stewart og tilrettet danske mål

Du skal bruge:

 • 2,5 æggehvider
 • 225 gram usaltet smør ved stuetemperatur
 • 110 g sukker
 • 1 knsp salt

Fremgangsmåde:

 • Put æggehviderne i en metalskål sammen med salt og pisk det til det skummer – ikke mere…
 • Bland sukkeret i æggehviderne og varm det langsomt op over et vandbad mens du stille og roligt pisker det
 • Pisk sukkeret et opløst – tjekkes ved at gnide massen mellem to fingre – det er færdigt, når du ikke kan mærke sukkeret
 • Tag æggemassen af varmen og pisk til den er kold igen. Det kan tage lang tid, så vær tålmodig! (Og her kan man ikke snyde – den skal være kold da smørret ellers ellers smelter når man putter det i, og så er alt arbejdet spildt)
 • Når æggemassen er kold igen (og den skal altså være stuetemperatur) puttes smørret i lidt efter lidt
 • På et tidspunkt kommer det til at falde sammen og skille og du tænker sikkert “UPS! Hvad har jeg gjort galt?” Du har ikke gjort noget galt. Det skal nok bliver godt igen
 • Bliv ved med at putte smørret i lidt efter lidt indtil, der ikke er noget tilbage.
 • Pisk videre til massen har samlet sig igen
 • Nu har du lækker smørcreme – du kan smage den til med, hvad du har lyst til – frugtpure, essens, kaffe…

Denne opskrift er brugt til følgende cupcakes:


Comments

22 svar til “Grundopskrift: Swiss Meringue Buttercream”

 1. Christina Avatar
  Christina

  Hej
  Jeg tænker at forsøge mig med dine skildpadde cupkager, og hertil skal jeg jo bruge denne opskrift. Men jeg skal bruge dem til brunch, og vil derfor lige høre om man kan lave frostingen på forhånd? Altså kan jeg fx lave den fredag, og så lade den stå i køleskabet til søndag formiddag?
  Mvh. Christina

  1. Hej Christina

   Tak for dit spørgsmål 🙂
   Du kan sagtens lave din frosting i forvejen. Jeg tror det er smartest, hvis du laver grundopskriften i forvejen og venter med at piske karamellen i til den dag du skal servere kagerne. Så bliver din frosting lækker og fluffy. Så du skal gøre som følgende:
   1. Lav grundopskriften og smid den i køleskabet eller frysen
   2. Tag din frosting ud mindst et par timer inden du skal bruge den, så den kan få stuetemperatur. Ellers kan den nemlig ikke piskes 🙂
   3. Pisk karamellen i din frosting
   4. Sprøjt frosting ud på kagerne
   Håber dine gæster bliver glade for kagerne 🙂

   Hilsen Nina

 2. Hej hej.
  Jeg ville bare høre om man kan bruge sweiss marengs smørcreme til at opsmører kager med ?
  Mvh. Janni

  1. Hej Janni

   Tak for dit spørgsmål 🙂
   Jeg har aldrig prøvet at smøre en kage op med Swiss Meringue Buttercream, men det tror jeg da bestemt sagtens at man kan.

   Hilsen Nina

 3. Hej! Hvor mange cupcakes er der frosting til?

  1. Hej Julie

   Tak for dit spørgsmål 🙂 Der er til ca. 18-20 kager i denne opskrift – lidt mindre, hvis man laver meget store swirls.

   Hilsen Nina

 4. Hej 🙂 tak for en god blog med virkelig lækre opskrifter som er til at gå til!
  Jeg er vild med den her smørcreme og bruger sjældent andet når jeg smører kager op! 🙂
  Jeg har også prøvet at lave den med caramel og forskellige andre ting i og det er også et hit!
  Desværre synes jeg af og til at den skiller for mig når jeg tilsætter fx karamel.. Jeg kan ikke helt finde et mønster for hvad der går galt de gange det sker, har du en ide om hvad det er jeg gør forkert når det sker? (Jeg er ret obs på temperaturene..)
  Mvh. Tenna 🙂

  1. Hej Tenna
   Tak for dine søde ord om min blog. Der er dejligt at vide, at mine opskrifter bliver brugt. 🙂
   Jeg har også oplevet at min smørcreme skiller. Men jeg synes altid det hjælper at give den en ekstra omgang tæv med piskeriset. Så samler den sig altid igen.
   Hilsen Nina

 5. Karina Avatar
  Karina

  Hej Nina.
  Kan denne opskrift på swiss marengue buttercream bruges til at lave rose swirls på en kage ?? og i så fald kan man farve cremen ? eller give den noget smag ? Jeg skal lave en kage med tobleronecreme og mangomousse.. og tænker at cremen gerne måtte smage af noget 🙂
  k Karina

  1. Hej Karina

   Tak for dit spørgsmål 🙂 Denne smørcreme er rigtig god at lave rose swirls af. Og du kan sagtens farve den. Pastafarve (kan blandt andet købes i Panduro Hobby) er bedst, for det tilføjer ikke ekstra væske, og så er farven meget mere intens. Men put lidt farve i ad gangen, indtil du har den ønskede farve.

   Hvis du gerne vil putte smag i kan du gøre det på flere forskellige måder.
   Du kan putte kakao eller chokolade i – så får den chokoladesmag. Det har jeg gjort ved mine earl grey cupcakes: http://cupkageriget.dk/2015/05/earl-grey-cupcakes/

   Du kan putte saft i – hvis du oplaver at din smørcreme skiller, efter du har puttet saften i, skal den have en ordentlig omgang tæsk med piskeriset og lidt flormelis. Så hænger den sammen igen. Jeg har blandt andet brugt saft i mine brombærcupcakes: http://cupkageriget.dk/2013/09/brombaer-cupcake/

   Du kan også putte bærpure i. Hvis den skiller kan du lave ovenstående med piskeris og flormelis. Det har jeg gjort ved mine cupcakes med Toblerone og hindbær: http://cupkageriget.dk/2015/05/5-aars-bryllupsdag-cupcakes-med-toblerone-og-hindbaerfrosting/

   Du kan også bruge frysetørret frugt. Jeg tænker at passionsfrugt eller havtorn kunne passe rigtig godt til din kage og tilføje lidt syre og på den måde fremhæve mangofrugten.

   Hvis du har andre spørgsmål, skal du endelig bare skrive 🙂 Hvis du har lyst, må du meget gerne lægge et billede af dit resultat på Cupkagerigets facebook-side 🙂

   God bagelyst! 😀

   Hilsen Nina

 6. Hej
  Jeg skal i gang med et kaj-kageprojekt, men er ikke så vild med hindbærsmørcremen der skal i, da den som du selv påpeger smager for meget af smør 😉
  Kunne denne creme du laver her mon være en erstatning hvis man tilføjer lidt hindbær?

  Mvh Trine

  1. Hej Trine

   Tak for dit spørgsmål. Det lyder da som nogle enormt lækre kaj-kager.
   Du kan sagtens putte hindbær i. Det har jeg blandt andet gjort i denne opskrift: http://cupkageriget.dk/2015/05/5-aars-bryllupsdag-cupcakes-med-toblerone-og-hindbaerfrosting/

   God bagelyst.

   Hilsen Nina

 7. Luise Avatar
  Luise

  Øv jeg har lavet alt efter bogen, havde læst kommentarerne og var helt klar på hvordan. Da jeg først skulle bruge cupcakesne dagen efter, valgte jeg at vente med at blande buttercremen(swiss) til dagen efter. indtil dag, så alt fint ud og buttercreamen var spejlblank og holder fint formen, men efter at have blandet de to (kondenceret mælk var blevet til flot caramel, lige som på billederne), så blev det til en stor gang smat. Det kan selt ikke holde formen!! Øv
  Jeg har været meget opmærksom på stuetemperatur mv. Hvad kan jeg gøre. Har prøvet at blande lidt florsukker i, for at tage noget af væden, men holdt igen, da det er ved at blive lige sødt nok. Hvad kan jeg gøre? og hvad gik galt. Skulle jeg have vendt caramellen i istedet for at piske?

  1. Hej Luise

   Tak for din kommentar. Det har jeg aldrig oplevet før :-/ Men jeg har oplevet at min SMBC har skilt. Kan det vare det, der er sket? I såfald kan den nemt reddes ved at putte lidt flormelis i. Og så bliver man bare ved med at piske, til det er en ensartet masse igen.

   Håber det lykkes dig at redde den.

   Glade kagehilsner fra Nina

 8. Kristine Avatar
  Kristine

  Hej, når du skriver “skumme” betyder det, at det ikke skal piskes hvidt, men blot skumme lidt? Og hvad pisker du med, en elpisker?
  Hvis man laver skilpaddecupcakes, kan de laves aftenen før og så stadig være lækre dagen efter? Kh Kristine

  1. Hej Kristine

   Tak for dit spørgsmål. 🙂

   Det skal bare skumme på overfladen. Når æggehviderne er overvandbad pisker jeg med et piskeris. Når det skal piskes til marengs putter jeg det over i min køkkenmaskine og lader den gøre arbejdet. Men hvis man ikke har sådan en, kan man også sagtens bruge en elpisker.

   Du kan sagtens lave skildpaddecupcakes dagen i forvejen, og så sætte dem i køleskabet i en lukket beholder. Men husk at tage dem ud et par timer før de skal serveres. Kagerne smager nemlig bedst, når de har stuetemperatur.

   Rigtig god bagelyst.

   Glade kagehilsner fra Nina

 9. Kristine Avatar
  Kristine

  1000 tak for svaret, er det vigtigt at det er en metalskål? ? Glæder mig til at prøve kræfter med nogle af alle de lækre cupcakes du laver.

  Kh Kristine

  1. Hej Kristine

   Det er ikke helt så vigtigt, at det er en metalskål. Glas kan også bruges. Jeg vil dog ikke anbefale at bruge plastik, da det ikke leder varmen særligt godt.

   God bagelyst 🙂

 10. jeg tænker at bruge denne opskrift til et større bryllups projekt med cupcakes jeg har gang i. kan man godt lave frostingen dagen eller to dage før også bare kunne bruge den, eller skal man piske den op igen? og er det overhovedet med godt resultat at gemme den?

  1. Hej Trine

   Det lyder da som et spændende projekt. Man kan sagtens lave den et par dage i forvejen. Det er en god ide at tage den ud et par timer før du skal bruge den på kagerne og piske den op igen. Så slipper du også for at der er klumper i din frosting. Husk at pakke den godt ind, når du sætter den i køleskabet, da den ellers kan tage smag af de andre fødevarer.

   God bagelyst 🙂

   Glade kagehilsner fra Nina

 11. Hej, jeg står og skal prøve at lave swiss meringue for første gang, og vil høre om du bruger pasteuriserede æggehvider eller om de bliver så varme at det ikke er nødvendigt? Vi er nemlig øko-freaks og det er umuligt at finde de pasteuriserede her på Ærø hvor vi bor 😀

  1. Hej Tine

   Tak for dit spørgsmål 🙂

   Man behøver ikke at bruge past. æggehvider. Jeg bruger dem bare, da jeg synes de er lettere at dossere 🙂

   God bagelyst!

   Glade kagehilsner fra Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *