For et par dage siden plukkede jeg nogle umodne æbler. De skal bruges til at lave gelé af. Jeg bruger særligt denne gelé til efteråret som surt/sødt til maden og til at smage sovsen til med. Jeg synes det har en dejlig dyb smag af det sure fra æblerne, det søde fra sukkeret og det bitre fra timianen. Denne opskrift kan også laves uden timian – så får man bare en fin gele med en dejlig smag af æble. Jeg har også lavet en portion med chili.
Har du ikke mulighed for at skaffe umodne æbler, kan du bruge æbleskræller og følge samme opskrift, jeg har lavet til min æblegele med vanilje og kanel
Det skal du bruge:
- 1,5 kg umodne æbler
- 10 timiankviste
- ca. 700 g sukker – jeg har brugt rørsukker. Det er derfor det har den mørke røde farve
- Atamon
- Skær æblerne i både og put hele baduljen i en gryde – ja også skræl og kernehus…
- Put timian stilkene i og fyld op med vand – vandet skal kun lige dække æblerne
- Lad det hele koge indtil æblerne er kogt ud – mas dem let med en grydeske
- Hæld de udkogte æbler op i en saftpose – alternativt kan man hælde æblemassen over i en si/dørslag beklædt med et rent viskestykke. Husk at skolde stofpose eller viskestykke først
- Lad vandet dryppe fra til næste dag – hvis du synes at der løbet for lidt væske fra (jeg fik ca. 7 dl) kan du koge æblemassen op igen med nogen mere vand.
- Mål saften op op put sukker i. Der skal 1 kg sukker til 1 l saft. Altså… Jeg fik 7 dl saft, derfor skulle der 700 g sukker i min gele
- Hæld saften over i en gryde og lad det koge op – skum af undervejs mens det koger. Også når der er kommet sukker i
- Put sukkeret i og lad det koge op igen
- Lad derefter det hele koge i ca. 15 minutter – VUPTI! Så er der gele… Eller næsten… Men kan lave en geleprøve som de har gjort i denne amerikanske opskrift – men jeg kan ikke få det til at virke, og min gele bliver fin alligevel…
- Hæld geleen over på skoldede atamonskyllede glas
- Lad herligheden stå uden låg, men under et viskestykke – det ville være så træls, hvis der kom dyr i. Det skal stå til næste dag – sæt derefter låg på…
Skriv et svar