Jeg har tidligere lavet opskrifter på gele med umodne æbler med henholdsvis chili og timian. Men man kan også lave æblegele med skrællerne – det meste af pektinen sidder netop i skrællen på æblerne. Jeg bruger ofte denne metode, hvis jeg skal lave meget æblemarmelade eller koge en stor portion æblegrød. Man kan jo lige så godt bruge råvarerne istedetfor at smide det ud. Og selvom de æbler man har til at ligge derhjemme er melede og trælse at spise, så kan skrællen bruges til gele og resten kan bruges til grød. Denne gang er det blevet til æble gele med vanilje.
Det skal du bruge:
- Æbleskræller – Jeg brugte skrællen fra ca. 2,5 kg æbler og det blev til 7 dl væske – og du skal selvfølgelig skære de rådnede dele af æblet fra
- Vand
- Sukker
- Vaniljestang
Fremgangsmåde:
- Smid skrællerne op i en gryde og hæld vand i – det skal kun lige nå op til kanten
- Bring det i kog ag lad det koge helt ud – for mig tog det ca. 45 minutter
- Hæld hele massen over i en saftpose og lad det dryppe af nogle timer – gerne natten over
- Fordi man har brugt skrællen, får geleen den mest fantastiske farve!
- Mål saften op og del over i en gryde og lad det koge op – lad det koge i 5 minutter – husk at skumme af undervejs
- Mål sukkeret af – du skal bruge 750 g pr liter siet saft
- Del vaniljestangen på tværs og skrab kornene ud med en kniv – findel kornene med 1 spsk sukker. Hvis du gerne vil have de tomme vaniljestænger ned i glasset, når geleen er færdig, er det en god ide at halvere dem på tværs
- Hæld sukkeret og vaniljen i og lad det koge op igen
- Lad det simre ved middelvarme indtil det begynder at tykne
- Du ved at geleen er færdig når dråberne bliver tykkere og de langsommere falder af skeen
- Hæld geleen over på skoldede, Atamon-skyllede glas
- Læg et viskestykke over glassene og lad dem køle af til dagen efter – sæt først lågene på den følgende dag
Denne gele smager iøvrigt rigtig godt oven på en gammeldags æblekage… MUMS!!!
Skriv et svar