I sæson nu: ÆBLER!

Sæson: august – marts

Jeg elsker sommer og jordbær. Men jeg elsker endnu mere æbler… Man kan købe æbler hele året i supermarkederne, men de udenlandske æbler smager altså bare ikke af nær så meget som de danske. Så jeg går og tripper hvert år til æblerne kommer igen. Og hvert år bliver jeg helt høj af at spise mit første danske æble. Mmmm… ÆBLER! I år fik jeg mit første æble af min flinke grønsagshandlermand ved Domkirken her i Aarhus. Jeg blev så befippet og glad at jeg købte meget mere end jeg egentlig skulle… Men selvom sæsonen herhjemme vare fra august til marts kan man købe æbler hele året rundt. Og selvom man allerede om sommeren kan plukke de første danske æbler ned fra træet, er de først kommet i butikkerne nu. Og det synes jeg er trist… For æbler er nemlig noget af det vi er aller bedst til herhjemme. Danmark ligger liiiiiige netop på grænsen af, hvad æbler kan holde til rent klimamæssigt. Derfor vokser æblerne langsommere herhjemme og de udvikler mere smag. Og hvilken SMAG!

i sæson nu æbler 001

Da jeg var i Føtex den anden dag, kiggede jeg lidt på deres æblesortiment. De havde kun et enkelt dansk æble blandt Granny Smith, Golden Delicious og Pink Lady. Nemlig Discovery… Et lækkert og syrligt æble. Sortimentet bliver større, når man kommer længere hen på sæsonen. Da jeg kiggede på deres økologiske æbler blev jeg meget overrasket. De kom nemlig fra New Zealand… Jeg siger det lige igen NEW ZEALAND!!!!

økologiske æbler 2

Æbler indeholder en masse vitaminer, men lige så snart man plukker det fra træet begynder det er miste disse vitaminer – hvis æblet ligger lang tid nok, så kan mængden af vitaminer formindskes med 50 %. De økologiske æbler jeg fandt i Føtex er af sorten Royal Gala. I New Zealand høstes de typisk i februar til marts. Det vil sige at disse æbler har ligget i mange måneder inden de er kommet ud i butikkerne. Det er trist fordi vi har så gode æbler herhjemme… Jeg vil til enhver tid vælge danske sæsonråvarer, end jeg ville vælge udenlandske økologiske.

økologiske æblerOg nu når vi snakker om æbler… Så starter Food Festival i Aarhus i morgen frem til søndag. Der skal undertegnede var madformidler i en workshop, der netop handler om æbler. Og jeg glæder mig som et lille barn. Denne workshop kommer ikke til at handle om kager, men om hvordan man kan bruge æbler i det salte køkken… Workshoppen er, ligesom alle de andre workshops i Planteriget, gratis. Så kig forbi og få en god snak om æbler

planteriget

 


Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *